Η σεμαγλουτίδη είναι μία ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, ελέγχοντας την κατανάλωση ενέργειας, τον έλεγχο του σακχάρου και του λίπους.

Πλέον υπάρχουν φάρμακα που την μιμούνται με αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια βάρους, την ρύθμιση του μεταβολισμού και την ρύθμιση επιπέδων σακχάρου. 

Το Ozempic (ενέσιμη σεμαγλουτίδη) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. 

Παρακάτω παρουσιάζονται σημαντικά σημεία σχετικά με το Ozempic:

  1. Η σεμαγλουτίδη ανήκει στην κατηγορία των αντιγλυκεμικών φαρμάκων, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της έκκρισης της ινκρετίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας και μειώνει την παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ.

  2. Το φάρμακο είναι διαθέσιμο σε μορφή ένεσης που δίνεται μία φορά την εβδομάδα. Η δοσολογία καθορίζεται από τον γιατρό ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

  3. Η σεμαγλουτίδη βοηθάει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου για διαβητικές επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις και νευροπάθειες.

  4. Η σεμαγλουτίδη προκαλεί μείωση της όρεξης και μείωση της κατανάλωσης τροφής. 

  5. Η σεμαγλουτίδη προκαλεί αύξηση του κορεσμού ακόμα και με λίγη λήψη τροφής. 

  6. Πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας κατά τη λήψη σεμαγλουτίδης, ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά. 

  7. Η άσκηση βοηθά στην δράση της σεμαγλουτίδης

Με σωστή ιατρική και διαιτολογική παρακολουθήση η σεμαγλουτίδη βοηθά στην σημαντική απώλεια βάρους (10-12 κιλά σε ένα τρίμηνο) και την ρύθμιση επιπέδων σακχάρου στο αίμα.